HARTA PREŢULUI LA BENZINĂ. Unde găseşti cel mai ieftin carburant din România

image

Preţul benzinei a căzut sub 5 lei pe litru în unele zone din ţară, în contextul ieftinirii masive a petrolului în ultimele luni. Consiliul Concurenţei va verifica, însă, în ce măsură companiile petroliere au redus preţurile la benzină şi motorină în contextul în care preţul barilului a scăzut în ultimul an la jumătate, ajungând la circa 50 de dolari.

Preţul benzinei a căzut sub 5 lei pe litru în câteva staţii Lukoil din zona Moldovei. Motorina se vinde cu mai puţin de 5 lei pe litru şi la staţii Petrom din ţară, dar nu şi în Bucureşti.

Preţurile la benzină şi motorină la Petrom

Staţiile Petrom vindeau joi litrul de benzină standard cu preţuri cuprinse între 5 şi 5,19 lei pe litru.

Cele mai mici preţuri la benzină la Petrom sunt în zona Moldovei. În Huşi, în judeţul Vaslui, şi în Botoşani benzina standard se vindea joi cu fix 5 lei pe litru.

În Oradea, pe strada Gheorghe Lazăr, preţul benzinei standard 95 era joi de 5,01 lei pe litru, iar motorina standard – de 4,93 lei pe litru. 

În Cluj-Napoca, pe strada Oaşului, benzina standard se vindea joi cu 5.07 lei, iar motorina standard cu 5,02 lei.
În Constanţa, pe Şoseaua Mangaliei, un litru de benzină se vindea joi cu 5.08 lei, iar unul de motorină standard, cu 4,96 lei.

În Huşi, judeţul Vaslui, benzina standard era vândută cu 5 lei, iar motorina 4,93 lei.

În Suceava benzina era 5,11 lei, iar motorina 4,95 lei.

În Bistriţa, şoferii puteau alimenta joi cu benzină la Petrom plătind 5,01 lei pe litru şi 4,9 lei pentru un litru de motorină, aici fiind unul din cele mai mici preţuri la motorină, potrivit preţurilor afişate de staţiile Petrom.

În Satu Mare, la staţia Petrom din Piaţa Titulescu, benzina standard se vindea joi cu 5,1 lei, iar motorina standard cu 5,04 lei. 

Şi la Arad preţurile la staţiile Petrom erau asemănătoare. La staţia de pe Şoseaua Câmpurilor un litru de benzină standard costa 5,08 lei, iar un litru de motorină standard – 4,98 lei pe litru.

La Brăila, benzina costă 5,13 lei, iar motorina – 5.02 lei la staţia Petrom din strada Mircea Malaieru.

Un litru de benzină standard la staţia Petrom din Iaşi, strada Tabacului, costa 5,10 lei, iar motorina – la 5,04 lei.

În Bucureşti, în sectorul 2, pe strada Tudor Arghezi, benzina costa 5,19 lei, iar motorina -5,2 lei.

În sectorul 1, pe Bulevardul Mihail Kogălniceanu, Petrom vindea joi dimineaţă benzina cu 5,14 lei, iar motorina cu 5,15 lei.

În sectorul 5, benzina standard 95 costa 5,14 lei pe litru, iar motorina standard cu 5,15 lei pe litru.

În sectorul 2, pe strada Mântuleasa, benzina costa 5,15 lei şi motorina 5,16 lei.
Pe strada 11 iunie, în Bucureşti, în sectorul 4, benzina standard costa 5,14 lei, iar motorina standard 5,07 lei.

Pe centura Bucureşti, în comuna Chitila, benzina costa joi dimineaţa 5,15 lei, iar motorina – 5,02 lei.

În comuna Jilava, lângă Bucureşti, benzina era 5,1 lei, iar motorina 5,01 lei.

În Giurgiu, pe DN 5 la terminalul Giurgiu-Ruse, benzina costa joi 5,03 lei, iar motorina standard 4,92 lei.

Benzina a scăzut sub pragul de 5 lei pe litru la Lukoil

La Lukoil, în Iaşi, pe Calea Chişinăului, benzina standard costa 5 lei pe litru, iar motorina – 4,9 lei.

În Bacău, la staţia Lukoil de pe strada Republicii, benzina costa joi 4,92 lei pe litru, iar motorina 4,88 lei.

La o staţie de distribuţie Lukoil din Piteşti, benzina era 5,09 lei litrul, iar motorina 5,07 lei.
În Arad, pe strada Cetăţii, benzina costă 5,06 lei şi motorina 4,97 lei litrul.

Tot la Lukoil, în Hemeiuş, Bacău, benzina standard se vindea joi cu 4,93 lei pe litru.

În România, benzina mai scumpă ca în alte 8 ţări din UE

În România, taxele reprezintă peste 50% din preţul final al benzinei şi motorinei.

Totodată, românii plătesc mai mult pe benzină comparativ cu locuitorii câtorva state din Uniunea Europeanâ

Preţul mediu la benzina standard în România era joi de 1,179 euro, echivalentul a 5,23 lei, potrivit datelor disponibile joi pe energy.eu. Media în UE este 1,30 euro pe litru.

În România benzina standard este mai scumpă decât în Austria (1,11 euro), Bulgaria (1,14 euro),  Estonia (1,12 euro), Ungaria (1,16 euro), Letonia (1,12 euro), Lituania ( 1,13 euro), Luxemburg ( 1,17 euro), Polonia (1,03 euro).

Motorina din România, mai scumpă faţă de preţul din alte 17 state din UE

La motorină, preţul mediu era joi de 1,159 euro, echivalentul a 5,14 lei, potrivit aceleiaşi surse.

Preţul motorinei în România este în prezent mai mare decât în Austria (0,99 euro), Bulgaria (1,14 euro), Cehia (1,09 euro), Estonia (1,02 euro), Franţa (1,11 euro), Germania (1,13 euro), Grecia (1,150 euro), Ungaria (1,11 euro), Letonia (1,00 euro), Lituania (0,93 euro), Luxemburg (0,97 euro), Polonia (0,94 euro), Portugalia (1,05 euro), Slovacia (1,11 euro), Slovenia (1,152 euro), Spania (1,08 euro), Marea Britanie (1,50 euro).  Media în UE a preţului la motorină este în prezent de 1,156 euro.

Consiliul Concurenţei, cu ochii pe pompe

Cele mai mari companii de pe piaţa locală, în funcţie de dimensiunea reţelelor de benzinării, sunt, în ordine, OMV Petrom, KMG International (Rompetrol), Lukoil şi MOL.

Consiliul Concurenţei monitorizează piaţa distribuţiei de carburanţi şi a anunţat că va verifica în ce măsură companiile petroliere au redus preţurile la benzină şi motorină în contextul în care preţul barilului a scăzut în ultimul an la jumătate, ajungând la circa 50 de dolari.

De altfel, la sfârşitul anului 2011, autoritatea de concurenţă a aplicat cea mai mare amendă din istoria Concurenţei chiar acestui sector, când şase companii petroliere au primit o amendă de aproape 880 milioane lei (205 milioane euro).

„Urmărim evoluţia pieţei şi vrem să vedem cât de repede şi în ce măsură reducerile substanţiale ale preţului barilului se vor resimţi în preţul la pompă. Mai monitorizăm câteva săptămâni, să se aşeze lucrurile şi apoi vom şti dacă este cazul să intervenim. Urmărim datele Eurostat, preţurile la noi, cu şi fără taxe, şi preţurile în restul Uniunii Europene”, a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

El spune că există o anumită „lentoare” în transmiterea reducerilor preţurilor materiei prime în preţul de vânzare al carburanţilor.

„S-au anunţat reduceri de preţ, vreau să le văd. Vom monitoriza, să vedem dacă, într-adevăr, a scăzut preţul şi ne vom uita cum se raportează acesta la reducerea preţului materiei prime şi cum arată comparativ cu preţurile din alte ţări din UE”, a precizat Chiriţoiu.

Petrolul s-a scumpit cu 10% pe plan mondial

Preţurile petrolului au crescut joi cu 10% şi au înregistrat cel mai mare avans în peste şase ani, iar tendinţa ascendentă se menţine şi în tranzacţiile de vineri, ca efect al creşterii economice peste aşteptări a SUA în trimestrul al doilea, potrivit Mediafax.

La New York, petrolul cu livrare în octombrie este cotat în urcare cu 0,99%, la 43,1 dolari pe baril.

Petrolul Brent, de referinţă la bursa din Londra, creşte cu 0,78%, la 47,94 dolari pe baril.

Evoluţia preţului ţiţeiului brent

image

„În termeni procentuali, creşterea de 10% de joi este spectaculoasă. În dolari însă, creşterea a fost de doar 4 dolari”, a declarat Daniel Ang, analist la Phillip Futures.

Economia americană a înregistrat un avans de 3,7% în trimestrul al doilea, depăşind toate estimările analiştilor intervievaţi de Bloomberg, potrivit datelor publicate joi de Departamentul pentru Comerţ.

Creşterea preţurilor petrolului s-a accentuat după ce Royal Dutch Shell a anunţat o situaţie de forţă majoră în privinţa exporturilor din Nigeria, compania lucrând la repararea a două conducte închise din cauza hoţilor şi a unei avarii.

Preţul petrolului de referinţă în SUA a scăzut sub 40 de dolari pe baril în această săptămână, din cauza temerilor provocate de încetinirea creşterii economiei chineze.

Cotaţiile ţiţeiului sunt cu circa 31% sub un maxim al acestui an atins în luna iunie, pe fondul speculaţiilor că supraoferta la nivel global se va prelungi. Membrii OPEC au refuzat să reducă producţia, în timp ce stocurile din SUA sunt cu 90 de milioane de barili pentru media ultimilor cinci ani.

În primele şase luni, preţul mediu al ţiţeiului Ural a scăzut la 57,09 dolari/baril, cu 47% mai mic comparativ cu perioada similară a anului precendent, iar preţul mediu realizat la ţiţei s-a situat la 49,51 dolari/baril, comparativ cu 96,24 dolari/baril în primul semestru al anului trecut.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s