CATASTROFĂ în BUCUREȘTI. 27 de MORȚI și 142 de PERSOANE sunt INTERNATE în urma unui INCENDIU PRODUS într-un club din Capitală. Cod ROȘU de intervenție în toate spitalele din Capitală | GALERIE FOTO

image

image

image

image

image

image

Tragedie într-un club din Capitală. 27 de persoane și-au pierdut viața după un incendiu produs în clubul Colectiv în timpul unui concert rock. Klaus Iohannis a trimis un mesaj de condoleanțe familiilor îndoliate. De asemenea, pentru prima dată în România s-a emis cond roșu de intervenție. Din cauza faptului că foarte mulți tineri nu aveau buletinul la ei, familiile care își stiu copiii plecați în oraș sunt rugate să sune la numerele de telefon: 021.206.92.91, 021.313.06.05, 021.206.92.83, 021.264.87.04, 021.264.85.25, 021.206.93.75 și 021.312.25.47.

FILMUL TRAGEDIEI DE VINERI SEARĂ. CEA MAI NEAGRĂ NOAPTE ÎN SPITALELE DIN BUCUREȘTI

UPDATE 8.00. Raed Arafat că numărul persoanelor care sunt internate în spitalele din Capitală este 146. 

UPDATE 7.00. La Spitalul Budimex au ajuns patru persoane: o familie (tată, mamă și un copil de 12 ani) și un tânăr de 20 de ani. Tatăl este internat, în timp ce mama a plecat acasă după ce i s-a acordat primul ajutor. Tânărul de 20 de ani a fost transferat la Spitalul de Arși.

La Spitalul „Sf. Ioan” sunt internate 10 persoane, toate cu răni ușoare.

La Institutul de Medicină Legală au ajuns trupurile neînsuflețite a 26 de persoane, aduse direct de la clubul Colectiv, iar identificarea acestora va începe la 9.

UPDATE 5.25. La Spitalul Municipal au ajuns 25 de persoane, din care șapte se află în stare gravă, iar una a decedat.

Printre victimele incendiului se numără și minori. Două fete de 17 ani sunt internate la Spitalul Grigore Alexandrescu, în stare bună, având arsuri pe 20% din suprafața corpului. De asemenea, o fată și un băiat, ambii în vârstă de 16 ani, au fost preluați de la Spitalul Floreasca de Spitalul Grigore Alexandrescu. Fata este intubată, având arsuri pe 40% din suprafața corpului, iar băiatul are arsuri pe 35% pe suprafața corpului.

La Spitalul de Arși au fost internate 10 persoane.

UPDATE 4.30 –  Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, ministrul Apărării, Mircea Dușa, și secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, fac, din nou, un tur al spitalelor. Dușa a precizat că mai multe elicoptere ale MApN sunt pregătite de intervenție, iar la Spitalul Militar totul este pregătit pentru a primi victime. 

UPDATE 4.20 – Pe Facebook circulă o fotografie realizată cu puţin timp înaintea producerii tragediei.

UPDATE 04.18 – Primăria Sectorului 4 a transmis un comunicat de presă prin care anunță că în urmă cu zece zile clubul a fost controlat.

 

„La data de 21.10.2015, inspectorii din cadrul Direcției Inspecție și Control- Serviciul Inspecție Comercială au efectuat un control tematic la operatorul economic sus – menționat care desfășura activitate de alimentație publică, conform Certificatului Constatator eliberat în data de 03.10.2014. În urma verificării documentelor s-a constatat că societatea deține Acord de Funcționare nr.3909/14.01.2015 (valabil până la data de 14.01.2016) și Autorizație de Funcționare nr.369/14.01.2015 (valabilă pe anul în curs). De asemenea, operatorul deține Contract de locațiune nr.124/30.09.2014 cu valabilitate până la data de 01.10.2017.

 

Urmare a controlului efectuat s-a mai constatat că societatea desfășura activitate de alimentație publică cu personal necalificat în domeniul alimentar, faptă ce ccontravine prevederilor O.G. nr. 99/2000, rep., motiv pentru care a fost sancționată contravențional cu amendă. Având în vedere dimensiunile tragediei, pentru a veni în sprijinul victimelor, în zorii zilei de 31 octombrie a.c., începând cu orele 08.00, întregul efectiv al Poliției Locale Sector 4 se va deplasa la Centru de Transfuzii Sanguină București, pentru a dona sânge”.

UPDATE 4.15 – Parchetul de pe lângă Tribunalul București a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă in rem în cazul incendiului de la clubul Colectiv. La această oră patronul clubului este audiat la Poliția Capitalei. El va trebui să lămurească, printre altele, cum a fost organizat focul de artificii care a provocat incendiul.

Procurorul venit la locul incendiului de la clubul Colectiv din Capitală a precizat, sâmbătă dimineață, că la Parchetul de pe lângă Tribunalul București s-a deschis deja un dosar penal, iar în cursul acestei zile, la sediul Institutului de Medicină Legală (IML), se va desfășura procedura de identificare a victimelor.

 

„S-au stabilit 27 de victime decedate, urmând să vedem ce se întâmplă cu cei transportați la spital. În cursul zilei de azi, la sediul IML, se va desfășura procedura de identificare a victimelor. Cauzele evenimentului nu vi le putem comunica. Nici noi nu suntem în posesia acestora la acest moment. Se va efectua cercetarea la fața locului, audierea administratorului și a persoanelor care întrețin și administrează acest local. La Parchetul de pe lângă Tribunalul București s-a deschis deja un dosar penal. La acest moment, suntem într-o fază incipientă, nu vă putem comunica încadrarea juridică„, a spus procurorul Rareș Stan. 

UPDATE 4.05 – Mircea Duşa a declarat că două elicoptere şi două avioane vor fi puse la dispoziţie, în cazul în care va fi nevoie de transportarea anumitor pacienți la alte spitale din țară.

La Spitalul de Arşi, numărul persoanelor internate a crescut la 36, două persoane fiind transferate de la Spitalul Colţea. Răniţii au arsuri de gradul 2, 3, iar opt persoane sunt în stare critică, având arsuri şi pe căile respiratorii.

La Spitalul Militar au ajuns 12 răniţi.

UPDATE 3.50 – La Spitalul de Arşi au ajuns ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, şi ministrul Apărării, Mircea Duşa.

UPDATE 03.40 – Fostul președinte Traian Băsescu a transmis condoleanțe familiilor care și-au pierdut viața în tragicul eveniment. ”Dumnezeu sa ii odihnească! Însănătoșire deplina celor răniți în tragicul eveniment!”, a scris Traian Băsescu. 

UPDATE 03.30 –  Reprezentantul Spitalului Municipal: 25 de pacienți aduși cu ambulanța, pe lângă cei care au venit singuri și au și plecat, pentru că nu erau cazuri grave. Din cei 25, unul este decedat și nouă sunt în stare foarte gravă. Au în principal arsuri ale căilor respiratorii. Nu a fost nevoie de niciun sprijin din punct de vedere al sângelui. Situațiile medicale se modifică de la o clipă la alta, sunt cazuri de arsuri. De mâine dimineață de la ora 8 punctul de donare de sânge va fi deschis. Au venit ventilatoare de la alte spitale pentru a asigura și urgențele care vin de mâine încolo. Avem cinci ventilatoare disponibile pentru alte urgențe.

UPDATE 03.14 La Spitalul de Arși situația este următoarea: 34 de răniți, toți operați. Dintre aceștia, 7-8 sunt în stare critică, dar stabilă. Toboșarul Bogdan Enache în stare critică, iar soţia acestuia se află deja la Spitalul de Arşi.

UPDATE 03.08 Raed Arafat a declarat că este posibil ca numărul victimelor să crească. „La Spitalul Floreasca se află 16 persoane în stare critică. 14 persoane sunt intubate, iar 2 persoane nu sun intubate”, a spus Raed Arafat. Situația este critică și la Spitalul Elias. „Trei pacienți sunt în stare foarte gravă, doi sunt ventilați și în curs de supraveghere, iar unul este neventilat”, a spus Doina Dimulescu, directorul Spitalului Elias.

„O tragedie de care cu toți ne aducem aminte a fost Giulești. Dar aici, ca număr, ca forțe mobilizate, pentru că vorbim de 156 de oameni, personal ISU, de colegii care au venit de la Floreasca, zeci de persoane de la serviciul de ambulanță, 28 de mașini de prim ajutor, două mașini de terapie intensivă mobilă, trei mașini de multiple victime de la nivelul SMURD, plus două unități mobile de primiri urgențe, plus 11 mașini de pompieri, două mașini de descarcerare… Forțe majore au fost dislocate. E o tragedie fără precedent și o intervenție fără precedent, de care niciodată nu vrem să avem parte”, a spus Raed Arafat.

 

El a precizat că au fost puse la dispoziție mai multe numere de telefon, unde pot suna rudele și cunoștințele persoanelor care ar fi putut fi afectate de incendiul care a avut loc vineri seară în clubul Colectiv din Capitală.

 

„Lumea trebuie să aibă răbdare pentru că aceste numere sunt chiar asaltate, sunt oameni care vorbesc continuu la aceste numere. Nouă ne trebuie oameni care să ne spună că nu a ajuns copilul sau nu a ajuns cunoștința acasă, să știm ce persoane sunt căutate, pentru că majoritatea decedaților și victimelor din spitale încă sunt fără identificare, neavând la ei acte, neavând nimic. Aceste numere au fost puse din dispoziția domnului ministru, pentru care centrul de coordonare al Ministerului de Interne, Centrul Național, a adus oameni care răspund la toate aceste telefoane. Este posibil să fie găsite liniile ocupate, trebuie insistat pentru că se vorbește încontinuu”, a mai precizat Raed Arafat.

UPDATE 02.35 Conform unui medic de la Spitalul Floreasca, patru persoane au fost operate, urmând să intre încă 14 în sala de operație. 

UPDATE 02.25 Una dintre persoane internate la Spitalul Universitar, care nu a fost identificată, a decedat. 

UPDATE 02.20 MAI a emis un nou comunica de presă. „Primul apel la 112 a fost înregistrat la ora 22.36, iar primele echipaje medicale de intervenție au ajuns la fața locului la 22.43. Gabriel Oprea a solicitat sprijinul MAPN pentru utilizarea spitalului Militar Central dacă situația o impune. Raed Arafat și Gabriel Oprea au fost la spitalul de Urgență Floreasca, Spitalul Municipal și la Spitalul de Arși unde au fost internați 93 de răniți”. De asemenea, vicepremierul Gabriel Oprea a convocat, sâmbătă, la sediul Guvernului, începând cu ora 07.00, Comitetul Național pentru Situații de Urgență.  

UPDATE 02.15 Zeci de rude și prieteni ai victimelor continuă să vină la Spitalul Floreasca. Din cauza locurilor limitate, ambulanțele vin să transportele victimele la alte unități sanitare. De asemenea, angajații Spitalului Floreasca au fost chemați de acasă, informează corespondentul EVZ de la fața locului. 

UPDATE 02.00 Raed Arafat și Gabriel Oprea au ajuns la Spitalul Floreasca, acolo unde au fost aduși 58 de răniți. Pe Facebook s-a creat o pagina prin care se îndeamnă să se doneze sânge pentru cei răniți. „Avem suficient sânge. Lumea să nu mai vină să doneze”, a declara purtătorul de cuvânt al Spitalului, Bogdan Oprița. Și la această oră, ambulanțele cu răniți continuă să sosească la Spitalul Floreasca,

UPDATE 01.10 Aflat în București, Marian Oprișan, s-a deplasat la locul accidentului. De asemenea, președintele PSD, Liviu Dragnea, a postat un mesaj pe pagina sa de socializare. „În centrul Capitalei s-a petrecut o tragedie. Au murit oameni, au fost raniți oameni. Tineri care au plecat de acasă să asculte muzică, sunt la spital sau nu mai sunt deloc. E un eveniment trist pentru întreaga țară, e un moment greu pentru noi toți. Sunt alături de familiile celor pierduți, îmi exprim compasiunea fața de cei raniți. Suferința lor ne afectează pe toți. Îi asigur pe toti cei care suferă că nu voi sta cu mâinile în sân. Voi face tot ceea ce depinde de mine, pentru ca Guvernul și celelalte autorități care au responsabilitatea salvarii oamenilor să acționeze rapid si eficient”, a scris Dragnea pe pagina personală de Facebook. 

UPDATE 01.05 Clubul a fost evacuat. De asemenea, cadavrele au început să fie transportate la Institutul de Medicină Legală. 

UPDATE 01.03 Primarul sectorului 4 a ajuns la locul tragediei, a declarat că respectivul club avea autorizație de funcționare. De asemenea, ultimul control care s-a făcut de către Poliția locală a fost făcut în data de 21.10.2015. Clubul a obținut autorizație de funcționare în ianuarie.

UPDATE 01.00 Conform martorilor, solistul trupei rock ar fi spus că este un mic incendiu. Solistul trupei este câstigătorul Megastar din 2008.  Era vorba de un concert al trupei Goodbye To Gravity care își lansa noul album „Mantras of War”. Citiți mai jos detaliile oferite de organizatori înaintea concertului. ” Organizatorii anunțau ca urma să fie un “spectacol inedit. Concertul va beneficia de un show de lumini customizat, precum și de efecte pirotehnice și decoruri special create pentru a reda atmosfera SF a artwork-ului. Nu vor lipsi invitați speciali, un after-party de Halloween marca GTG și multe alte surprize!”. 
Incendiul a izbucnit pe la jumătatea concertului, când scânteile au aprins învelișul din burete al unui stâlp, spun martorii. În club se aflau în acel moment peste 300 de persoane, printre care și minori. 
Clubul Colectiv  se află în fosta fabrică Pionierul, unde a mai avut loc un incendiu, la sfârșitul lunii noiembrie 2014. Atunci flăcările au izbucnit într-o cameră de la parterul clădirii, în care se aflau covoare și nu a provocat victime. 

UPDATE 00.55 Primul ministru al Romaniei, Victor Ponta se va întoarce de urgență în țară. Premierul era plecat într-o vizită în Mexic.

UPDATE Ministrul de Interne, Gabriel Oprea, a făcut o nouă declarație. „Din păcate sunt 26 de morți, Parchetul a început o anchetă. I-am informat atât pe președinte, cât și pe primul minstru„, a spus vicepremierul. 

UPDATE 00.33 Ministerul de Interne a emis un comunicate de presă. „In această noapte, în jurul orei 23.00, într-un club din Capitală a avut loc un incendiu în care mai multe persoane au necesitat intervenţii medicale de urgenţă.La intervenţie au ajuns peste 60 de autospeciale de intervenție (ambulanțe, SMURD, mașini de pompieri, ATVM), precum şi echipaje ale ISU Bucureşti-Ilfov, alături de forţe ale poliţiei şi jandarmeriei. Totodată, la fața locului a fost amplasat un spital mobil aparținând Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Până în acest moment, 88 de persoane au fost trasportate la mai multe unități spitalicești din Capitală, iar 25 de persoane au decedat„, se arată în comunicat.

Ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea se află la fața locului împreună cu secretarul de stat Raed Arafat.

UPDATE 00.10 Spitalul Muncipal și cel de arși sunt la capacitate maximă. Răniții sunt redistribuiți către alte unitătți medicale. 55 de răniți au ajuns la Spitalul de Urgență, 9 la Sântul Ioan în timp ce unul a fost transportat în Ilfov.                  

UPDATE Președintele Klaus Iohannis a postat, pe pagina personală de Facebook, un mesaj cutremurător. „Sunt cutremurat și profund îndurerat de tragicul eveniment care s-a produs în această seară în centrul Capitalei. Este un moment foarte trist pentru noi toți, pentru națiunea noastră și pentru mine personal. În aceste momente dureroase, îmi exprim întreaga compasiune și solidaritate față de familiile celor afectați de această tragedie. Totodată, asigur familiile afectate de acest eveniment zguduitor de întregul sprijin al celor implicați în operațiunile de salvare și îi rog să aibă încredere că instituțiile responsabile depun toate eforturile pentru ca efectele catastrofei să fie cât mai limitate. Vă chem pe toți să fim alături de familiile îndurerate și să dăm dovadă de solidaritate și de compasiune”, a scris pre;edintele României.

UPDATE S-a emis cod roșu de intervenție. 

UPDATE „Un participant la concert, Călin Grjădean a declarat pentru EVZ: „Totul a inceput în timpul unei pauze. S-au tras niste artificii, a luat foc un stâlp de burete, iar focu s-a întins spe tavan. Pe scenă era doar un solist, care a cerut un extinctor. Focul s-a întins mult și repede spre tavan, iar acesta s-a și prăbușit la un moment dat. Cei aflați mai spre uși u ieșit imediat, dar cei de lângă scenă au devenit victime. După mine erau acolo, în club, vreo 200 de persoane”.

UPDATE „Se intervine cu toate forțele disponibile. 88 de persoane rănite au fost transportate la toate spitalele din București. Evacuarea a fost finalizată”, a spus Raed Arafat.

UPDATE Ministrul de Interne, Gabriel Oprea, a ajuns la fața locului și a anunțat un nou bilanț catastrofal: „Este o mare tragedie, sunt 25 de morți. L-am informat și pe președintele Iohannis”, a spus vicepremierul Gabriel Oprea..

UPDATE La fața locului s-au deplasat Raed Arafat și Ministrul de Interne. Bilantul victimelor crește: 21 de morți și 88 de răniți. 

UPDATE Incendiul s-a produs din cauza unor jocuri de artificii în timpul concertului susținut de trupa rock. Se pare că bureții care izolează pereții s-au aprins. 

UPDATE Sute de persoane se aflau la un concert rock ce a avut loc în Club Colectiv. La fața locului s-au deplasat cel puțin 10 ambulanțe, dar și autospeciale SMURD. 

UPDATE Raed Arafat a confirmat că există mai multe persoane care au decedat. „În acest moment va pot confirma că că au murit 18 persoane”, a spus Raed Arafat. 

Din primele informații, cel puțin 50 de persoane au fost rănite, anunță Digi 24. Mai multe autospeciale s-au deplasat la fața locului. Mai multți martori care au fost la fața locului au declarat că mai multe persoane și-au pierdut viața. Clubul în care s-a produs tragedia se numește Coletiv.

Anunțuri